Düğünler ve evlilik
bütün Kutsal Kitap’ta kesin bir cevap yok. Evlilik hakkında çok bilgi ve öğretiş veriliyor, ama nikah hakkında (evlilik hangi ritual ile başlatılıyor) hiç bir şey okumuyoruz.
sıra şu: kişi hangi halk arasında yaşarsa, o halkın evlilik kanunu Allahın önünde de geçerlidir.
Cevap: ne zaman insanların önünde evli sayılıyorsun.
Evlilik kutsaldır ve ruhsal tarafı vardır. Ama nikah, kilisenin işi değildir. Kilisenin güdücüsünde hak yok, iki kişi ‘ofitsialno’ evlendirsin.
Bu, Bulgaristan’ın kanunlarında yazılıdır:
СЕМЕЕН КОДЕКС
Чл.6
(1) Само гражданският брак, сключен във формата, предписана от този кодекс, поражда последиците, които законите свързват с брака.
(2) Религиозен обред може да се извърши само след сключването на граждански брак. Този обред няма правно действие.
Bulgaristan’da din adamlarının hakkı yok, geçerli bir nikah kılsınlar. Ama Amerika, Angliya ve öbür İngilizce konuşan devletler öyle değil. Orada din adamları evlenen kişilere “grajdanski brak” yapabilirler.
Onun için bazı imanlılar sanıyor, ‘Devletin önünde evlenmek’ geçerli değil, bir de ‘Allahın önünde’ evlenmek lazım. Ama bu doğru değil.
Yahudilerin arasında iki gencin evlenmesinde en büyük iş, nişanlanmak idi.
Evlenecek gençlerin iki ailesi anlaşıyorlar
Güvey tarafı kızın ailesine belli bir para ödüyor, ya da ona bir iş bitiriyor (mesela: Yakup, kaynatası Lavan için yedi sene işledi)
Ondan sonra şahitlerin önünde evliliğin şartları okunurdu ve iki taraftan kabul edilirdi. O zaman Allahın bereketi dilenirdi.
Artık o iki genç evli sayılırdı, ama daha beraber yaşamazdılar.
Birkaç ay ya da sene sonra, güvey karısını eve getiriyor, birlikte yaşamaya başlıyorlar.
- burada görüyoruz, evlenmenin en önemli parçası: ŞAHİTLERİN ÖNÜNDE SÖZ VERMEKtir. Aslında evliliği evlilik yapan da odur, değil beraber yaşamak
- Yuhanna 4:18 İsa diyor ki, “Beş tane kocaya gittin, ve şimdi kiminle yaşıyorsun, o gene senin kocan değil.” – bundan açık olarak anlaşılıyor ki, birlikte oturmak evlilik değildir.
- Önce anlaşma (dogovor) – ondan sonra o anlaşmadan doğan hakları kullanabilirsin. Mesela, kira anlaşmasını yapıyorsun, imzalıyorsun, ödüyorsun – ondan sonra yerleşiyorsun o eve.
- ama başka türlü, boş bir ev görüp, mobilyalarını yerleştirip orada oturursun. O zaman asıl ev sahibi geldiği zaman diyemezsin: “Te, burada oturuyorum ya. Demek kiracı benim.” – Ama ne yazık, evlilik konusunda çoğu kişi öyle davranıyorlar: çocuk bir kızı eve getirip yatılık yapıyor. Herkes “Eh, ne yapalım, artık evlendiler” diyor.
- Onun için, kiliselerdeki sıra şöyle olmalı: ÖNCE grajdanski brak – SONRA birlikte yaşamak – bunu her zaman gençlere öğretmeliyiz.
- Rom 13:1 “Herkes hangi devlet organlarının altında bulunursa, onlara boyun eğsin.” Biz Bulgaristan hükümetinin altında bulunuyoruz. O da evlilik konusunda iyi ve Allahın sırasına uygun bir zakon ortaya koydu. O zaman biz de mecburuz onu tutalım.
eger evlenen kişiler küçük ise, devlet onlara mapus cezası verebilir. Bu kanun, gençlerimizin ana ve babalarını azıcık korkutsun:
НАКАЗЕТЕЛЕН КОДЕКС
Чл. 191
(1) Пълнолетно лице, което, без да е сключило брак, заживее съпружески с лице от женски пол, ненавършило 16-годишна възраст, се наказва с лишаване от свобода до две години или с поправителен труд, както и с обществено порицание.
(2) Пълнолетно лице, което склони или улесни непълнолетно лице от мъжки пол и лице от женски пол, което не е навършило 16-годишна възраст, да заживеят съпружески, без да са сключили брак, се наказва слишаване от свобода до две години или с поправителен труд.
(3) Ако деянието по предходните алинеи е извършено с лице, ненавършило 14-годишна възраст, наказанието е лишаване от свобода от две до пет години.
ne yazık ki, mahallede yaşayan sanki iki devlette yaşıyor: Bulgaristan ve Mahallistan’da:
Bulgaristan’ın kanunlarına göre evli değildir, mahallenin kanunlarına göre evli sayılıyor.
o zaman kiliseler o kişilere ne yapsın?
(1) kilisenin elinden ne gelirse, bir an önce o kişilerin nikah yapmalarına yardım etsin (gençlerin anası ve babası ile konuşmak, kağıtları düzmek, doktora gitmek, lazımsa para yardımı)
(2) gençlere akıl ve evlilik hakkında ders versinler
(3) öyle gençlere demeyelim “Siz zinada yaşıyorsunuz” – eger öyle olsaydı, onları toplantıdan kovmak lazım
Evlenen gençler ikisi imanlı ise, o bütün topluluk için büyük bir sevinçtir. Bununla Mesihin bedeni kuvvetleniyor. Onun için onu kutlayalım, sevincimizi gösterelim.
İmanlı bir gencimiz imansız birisiyle evlenirse, biz topluluk olarak o düğüne katılmıyoruz (sadece gencin imanlı akrabaları gidebilir).
Önce birlikte nikah yerine gidiyoruz.
Cenazelerde ve düğünlerde imsansız akrabalar katılmaya mecburdurlar, bizden “kaçamazlar”. Onun için düğünleri de kullanalım, Allahın sözünü işitsinler.
Onun için düğün, hem imanlılar için hem de imansızlar için çekici olmalı. Biz düğün salonunu toplantı yerine çeviriyoruz, imansızlara iyi haberi duydurmak için. Ama aynı zamanda onların ihtiyaçlarını biraz karşılamak lazım.
Onun için uygun bir düğünde: ilahiler, dualar ve vaazlar var, ama aynı zaman yemek ve oynamak da var
Oynamak için daha fazla horo, narodno gibi danslar yapılıyor. Köçek gibi uygunsuz danslara fırsat verilmiyor.
İçki verilmiyor. Düğünün toplantı zamanında sigara içilmesin diye rica ediliyor.